Σαλάτες: Μύθοι και πραγματικότητα

Σαλάτες: Μύθοι και πραγματικότητα

Στο άκουσμα της λέξης σαλάτα αυτόματα σκεφτόμαστε κάτι απόλυτα υγιεινό με λίγες θερμίδες. Απο τη μία φαίνεται λογικό αφού τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες και προσφέρουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες και πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν σαλάτες, σε πολλά μενού, που ξεχειλίζουν από παχυντικά -και καθόλου υγιεινά- συστατικά. Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τους μύθους γύρω από τις σαλάτες και να καταγράψουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.
1. Το dressing με 0 λιπαρά είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
Συχνά μπερδεύουμε το μη λιπαρό με το υγιεινό. Στην πραγματικότητα όμως τα dressings που περιέχουν λιπαρά βοηθούν τα λαχανικά να "απελευθερώσουν" τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους κατά τη διάρκεια της πέψης. Τα λιπαρά αυξάνουν την ικανότητα απορρόφησης των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών νοσημάτων. Όσοι λοιπόν τρώνε σαλάτες με full fat dressing απορροφούν διπλάσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών από εκείνους που την τρώνε σκέτη ή με fat free dressing.
2. Οι σαλάτες έχουν πάντα λίγες θερμίδες.
Όταν ξεκινάμε δίαιτα ή θέλουμε να παραγγείλουμε κάτι ελαφρύ, πάντα επιλέγουμε μια σαλάτα. Η αλήθεια είναι όμως ότι ΔΕΝ είναι όλες οι σαλάτες διαιτητικές! Προφανώς και δεν συναγωνίζονται τα burger, τις πίτσες και τα ζυμαρικά φούρνου, αλλά κάποιες τις έχουν τις θερμίδες τους. Προσοχή λοιπόν σε όσες σαλάτες περιέχουν πολλούς ξηρούς καρπούς, τυρί, μπέικον, μαγιονέζα, κρουτόν, τηγανητά κλπ.
3. Οι προ-πλυμένες έτοιμες σαλάτες στο super market είναι υγιεινές.
Οι έτοιμες σαλάτες τείνουν να έχουν περισσότερα βακτήρια επειδή είναι ήδη κομμένες. Οι εταιρείες για να τα μειώσουν πλένουν τα λαχανικά με νερό και χλώριο -σαν αυτό που χρησιμοποιείται στις πισίνες για να σκοτώνει τα μικρόβια-. Είναι προτιμότερο να πλένετε σπίτι τα λαχανικά σας με άφθονο νερό και λίγο ξύδι και να τα καταναλώνετε αμέσως μόλις τα κόψετε.
4. Οι πράσινες σαλάτες είναι οι καλύτερες
Αντί να γεμίζετε το πιάτο σας αποκλειστικά με πρασινάδες, προσθέστε χρώμα! Τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν ανάλογα με το χρώμα των λαχανικών και μας είναι όλα απαραίτητα. Μύθος αποτελεί επίσης η φήμη ότι όλα τα οργανικά λαχανικά είναι καλά. Το λίπασμα που χρησιμοποιείται στα οργανικά τρόφιμα δεν έχει καμιά επίδραση στα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και λαχανικών. Συνδυάστε λοιπόν διαφορετικά χρώματα (πιπεριές, ντομάτες, καρότα, καλαμπόκι κλπ) για το τέλειο πακέτο θρεπτικών συστατικών!
Ως τώρα γνωρίζατε που θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία για delivery σαλάτας, τώρα γνωρίζετε και τι σαλάτες πρέπει να τρώτε!