ΣΟΛΟΜΟΣ Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ

Σολομός ο... θεραπευτικός
Ο σολομός είναι μια πολύτιμη τροφή με σημαντική διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία μας, χαρίζοντας μας υγιές δέρμα, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και γερή καρδιά και μυαλό, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Η φήμη του σολομού ως μια τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ασυνήθιστη περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Περίπου 110 γρ. σολομού, περιέχουν τουλάχιστον 2 γρ. ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -περισσότερο από το μέσο όρο πρόσληψης των ενηλίκων από διάφορες τροφές κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν δύο μορφές: EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Ωστόσο, ο σολομός είναι επίσης πλούσιος και σε άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως η βιταμίνη D και το σελήνιο, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία μας.
Ενδιαφέρουσες έρευνες για την περιεκτικότητα αυτού του ψαριού σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, βρήκαν επίσης πως περιέχει μικρά βιοδραστικά μόρια πρωτεΐνης (που ονομάζονται βιοενεργά πεπτίδια) που μπορεί να παρέχουν προστασία στον αρθρικό χόνδρο, να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης και να ελέγχουν τη φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα.
Ένα πράγμα όμως που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι όλα αυτά τα οφέλη, προκύπτουν από την κατανάλωση του άγριου σολομού, ενώ ο σολομός εκτροφείου είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση.